Dags att lämna Grenadinerna

Vi planerar att lämna Grenadinerna från Bequia. Förutom att det är ett fint ställe att vara på, går det att checka ut från landet och det går att göra PCR-test inför seglingen till Antigua.

Som vanligt här i Karibien blir det en snabb segling i den friska passadvinden och det tar bara några timmar från Tobago Cays tills vi ankrat utanför Princess Margaret Beach i viken vid Port Elisabeth på Bequia.

Liten delaminering i seglen

Eftersom vi hade seglat med revade segel från Tobago Cays, rullade jag ut dem efter att vi ankrat för att kunna rulla in dem med jämnt drag hela vägen. Då såg jag att ytterlaminatet hade släppt lite i en skarv mellan två våder, både på storsegel och genua. Eftersom delaminering var liten och i skarven, tänkte jag att det nog inte var någon större fara för fortsatt delaminering. Det skulle visa sig att jag hade fel, men mer om det i en senare berättelse.

Canvas protection to the dinghy

Vi har tänkt skaffa ett canvas-skydd till jollen, dels för att skydda den mot vassa kanter på bryggor, men även som skydd mot solljuset. Vi hade hört att segelmakeriet Grenadine Sails här i Port Elisabeth kunde sy sådana. Vi gick dit och pratade med dem och fick en offert samt ett löfte att de skulle bli klara med skyddet på 2 dagar. Eftersom priset var OK beställde vi och skulle komma tillbaka med jollen om 2 dagar för att få det monterat.

Monteringen tar ungefär 2 tim och skyddet blir riktigt snyggt med perfekt passform. Jag kan verkligen rekommendera Grenadine Sails för denna typ av jobb.

PCR-testing

För att få komma till Antigua behöver vi varsitt negativt PCR-test som är max 5 dagar gammalt. Här på Bequia är det nära till allt och vi kan göra PCR-test på sjukhuset som ligger 100 från centrum av Port Elisabeth, gångavstånd med andra ord. Vi är först på plats och hela proceduren tar inte mer än 30 minuter och efteråt belönar vi oss med ett besök på Mac’s Pizza.

Sunsets

Som vanligt blir det alltid trevlig samvaro när vi träffas för ”sun downers” och njuter av när solen går ner.

Roundtrip

Vi lämnar Port Elisabeth sittande på flaket på en Toyota pickup av något slag. Efter 10 minuter kommer vi inte längre, det står en bil från öns elverk tvärs över vägen och det finns ingen chans att köra förbi. Vår guide går ut och pratar med dem och berättar att de kommer att vara klara om 15 minuter eller så, det är bara att vänta till de är klara. När arbetsbilen är borta fortsätter vi mot Spring View, en privat utsiktsplats som ägaren gjort tillgänglig för allmänheten. Här uppe är utsikten fantastisk. Man ser hela den branta nordvästra kusten av Bequia. Den ser verkligen vild ut, med trädklädda berg som stupar brant ner i havet.

Efter Spring View, kör vi vidare mot The Old Hegg Turtle Sanctuary via branta och vindlande vägar ner från utsiktsplatsen. På den östra sidan av Bequia finns det fina stränder som är skyddade av korallrev och vägen går förbi stränderna innanför Sugar Reef.

The Old Hegg Turtle Sactuary

Vid Park Estate ligger en uppfödningsplats för en utrotningshotad sköldpaddsart som heter Hawksbill som lägger ägg på en strand här på Bequia. När äggen kläcks samlar man in de nykläckta ungarna innan de hinner ut i havet och man placerar dem i de här bassängerna. Man föder upp dem här under 5 år innan de är stora nog att sättas tillbaka på stranden där de samlades in. Vissa sköldpaddor biter på de andras bakre simfenor och flyttas då till egna bassänger för att inte skada de andra. Det fanns flera sköldpaddor med skadade simfenor och förhoppningsvis växer fenorna ut igen.

Sen start har man släppt ut ungefär 1000 sköldpaddor. Det framgick inte hur många av de insamlade sköldpaddorna som överlevde ända till de släpps ut igen efter 5 år, eller hur många honor som kom tillbaka och la sina ägg på stranden. Jag tyckte synd om sköldpaddorna där de simmade omkring i de grunda och kala bassängerna.

Southern Bequia

Vi hinner med ett kort besök på den södra delen av ön där La Pompe , flygplatsen och Paget Farm ligger. Här finns några barer efter vägen, det ser ut att mest vara för de som bor här. Inte alls lika turistigt som i Port Elisabeth. Efter flygplatsen är det privat väg så vi får vända där.

Pepe’s restaurant and bar

När vi efter några timmars rundtur kommer tillbaka till Port Elisabeth är vi både törstiga och hungriga. Vi bestämmer oss för att besöka Pepe’s restaurang som drivs av en svensk som bosatt sig på Bequia. Pepe’s ligger högt med utsikt över hela ankringsviken vid Port Elisabeth och här uppe fläktar det skönt. Som vanligt är personalen trevlig och maten god. Idag avslutar vi med efterrätt, våfflor med sylt och vispad grädde. Mums, det var längesen!

Nästa gång

I nästa blog lämnar vi Grenadinerna och seglar upp till Antigua.

Annons
%d bloggare gillar detta: