Barbuda, nu är vi här!

Nu när vi har kommit tillbaka till Antigua och Barbuda, vill vi återuppleva förra säsongens höjdpunkt, Barbuda och förbereder oss för en flera veckor lång vistelse där. Under tiden passar vi även på att kolla in omgivningen till English Harbour och blir påminda om att även döden finns närvarande i paradiset.

English Harbour

English Harbour är namnet på viken där Nelsons Dockyard ligger och i mynningen av viken ligger Freemans Bay som används som ankarplats av oss seglare. Det är en trång ankarplats med dålig ankarbotten med uråldriga ankare och kedjor på bottnen som man riskerar att fastna i med ankaret.

När vi låg där kom det en squall som fick flera båtar på drift. Det räckte att hänga ut fendertar på några båtar och som tur var drev ingen båt iland.

Eftersom Freemans Bay används av båtar som ska checka in till Antigua och ligger i karantän där, kunde vi inte ligga kvar och flyttade därför till Falmouth Bay på andra sidan av Nelsons Dockyard.

När vi skulle lämna Freemans Bay kunde Flying Penguin inte få upp sitt ankare, ankarkedja hade snott sig kring ett förhistoriskt 2 m stort skeppsankare. De hade tur, båtgrannen Spring från Sydney, hade dykarutrustning och hjälpte dem att trassla loss ankarkedjan.

Nelsons Dockyard

Nelsons Dockyard är en gammal Brittiskt örlogsbas och nu är platsen med på världsarvslistan. Eftersom det är en skyddad hamn där stora båtar får plats, finns det många superyachts förtöjda där. Då vissa besättningsmedlemmar på Sally och Flying Penguin hade shoppingabstinens, passade vi på att besöka det lilla shoppingcenter som finns där och undertecknad föll för en kortärmad supersnygg skjorta 🙂

Förberedelser

Innan vi ger oss av till Barbuda behöver jag göra service på motor och elverk, det är dags för filter och oljebyte. Under tiden blir det kaos i båten, men till sist är jobbet gjort och jag har tappat minst 2 kg i vikt av all svett jag producerat när jag kryper runt i det väl uppvärmda maskinrummet.

Efter jobb väntar belöning i form av hembakad semla och kaffe. Håkan och Mirja som också känt semeldoften tog jollen för att se vad det är som luktar så gott och blev belönade med var sin semla 🙂

Middle Ground Trail

Vi passade även på att vandra Middle Ground Trail för att få röra på benen lite. Den här gången kom jag ihåg att ta med drönaren och filma lite. Vandringen är knappt 3 km i rätt kuperad terräng. Eftersom Carina bara använder flip-flops är kravet att alla våra vandringar ska gå att göra med flip-flops på fötterna 🙂

Död i Falmouth Bay

Efter några dagar för ankare i Falmouth Bay ser vi en annan båt få besök av läkare och sjukvårdspersonal. Senare på kvällen ser vi en båtgranne dricka sig riktigt onykter och skrika ut sin förtvivlan över att hans vän har blivit sjuk utan att säga något och till sist avlidit i ensamhet ombord på sin båt.

När det blivit mörkt går kustbevakning och polis ombord på båten med heltäckande klädsel. Vi ser hur kameror blixtrar och strålkastare lysa runt inne i båten. Vi förstår att de undersöker vad som hänt och att de tar med sig den döde från båten. Det känns väldigt olustigt att bli påmind om döden, speciellt när man befinner sig i ett paradis.

Eftersom vi lämnade Falmouth Bay för att segla till Barbuda ganska snart efter denna händelse, vet vi inte hur det gick med båt eller den förtvivlade båtgrannen.

Jolly Harbour och Bird Island

Eftersom det finns en mer välsorterad matbutik i Jolly Harbour, lägger vi till där på vägen till Barbuda. Där får vi sällskap av Dreamboat, 90 m lång, en av de större lyxbåtarna vi mött i Karibien. Vi får se ännu en fantastisk solnedgång i havet.

Efter matinköp fortsätter vi till Great Bird Island på nordöstra Antigua för att ansluta till Flying Penguin som gått i förväg och redan är där. Vi har hört att det ska vara så fint där men blev lite besvikna, kanske att vi blivit bortskämda eller jämförde med Cocoa Point och Tobago Cays. Hade vi inte haft så bråttom att komma iväg till Barbuda, hade vi nog bytt ankarplats och letat upp ett ställe där man slipper utsikten mot det stora båtvarv och kraftverk som ligger vid North Sound på ena sidan av lagunen. På norra sidan av lagunen ligger Long Island som är en enda stor resort.

Till Barbuda

När vi ska segla upp till Barbuda blåser det från nord ost 15-20 knop och för att kunna sträcksegla hela vägen tar vi vägen ut genom revet strax nord väst om Green Island. Vi använder både storsegel och genua som har börjat delaminera på flera ställen. Under seglingen upp till Barbuda ökar delamineringarna. Trots det går det att använda seglen hela vägen. Det verkar som om delamineringen mest sker där seglet är revat. Det ska verkligen bli skönt med nya segel. Jag har skrivt mer om delamineringen och jobbet att skaffa nya segel i en separat blog.

Nästa gång

Äntligen är vi tillbaka till Cocoa Point, ett litet paradis i den Karibiska övärden. Vi har planerat att stanna på Barbuda i flera veckor.


Freemans Bay, Antigua
Annons
%d bloggare gillar detta: