Spanish Point, Barbuda

Vi flyttar till Spanish Point för att få bättre skydd från vinden som ska öka och vrida mot syd ost. Även om Atlanten börjar på andra sidan Spanish Point, är man mer skyddad här än vid Cocoa Point eftersom revet skyddar hela södra sidan av bukten ända bort till Cocoa Point. Från vår ankarplats ser vi Atlantens vågor bryta mot revet och skicka stora vattenkaskader högt upp i luften när de träffar utsidan av Spanish Point.

Spanish Point är en populär ankringplats för långseglare och när vi kommer hit är det omkring 15 båtar här, ungefär så många som det får plats utan att bli trångt på ankarplatsen och vi hittar en bra plats med 2.5 – 3 m djup. Vi försöker alltid att hitta en ankring med djup mellan 2.5 – 5 m (vid lågvatten) för att båten inte ska röra sig så mycket från sida till sida när den seglar fram och tillbaka bakom ankaret. Då räcker det att släppa ut 20-35 m kedja och vi vet att vi ligger säkert med vårt Spade ankare som väger 35 kg. Vi har haft upp till 60 knop vind ankrade på det här sättet, utan att ankaret har flyttat sig.

Strax efter att vi ankrat, kommer Flying Penguin hit och ankrar på lagom jolle-avstånd från Sally.

Här vid Spanish Point är stranden mer stenig och inte lika inbjudande som vid Cocoa Point och det finns bara ett fåtal ställen där det är sandstrand. Revet är rätt omfattande och här finns ett inre och ett yttre rev som tillsammans ger ett jättebra skydd mot dyning och vågor.

Det är en kort väg att gå över udden för att komma ut till den oskyddade sidan mot Atlanten. Där finns inget rev och vågorna slår med full kraft upp på den bergiga kusten. Berget är väldigt eroderat och översållat med vassa spetsar. Det tar hårt på skorna att gå här och man får vara försiktig så man inte ramlar, då kan det nog gå riktigt illa och resultera i stora skärsår och skador. Men häftig natur är det.

Det finns en koja på stranden och vi såg den används av några fiskare. Flera kvällar såg vi hur de navigerade in i revet efter solens nedgång med sina fiskebåtar och gick iland vid kojan och gjorde upp eld. När vi gick förbi där dagtid kunde vi se gamla madrasser, stolar och en hel del skräp. Det är lite trist att se så mycket skräp och tyvärr är det för mycket för oss att ta med allt, men vi gör så gott vi kan och tar med oss hela glasflaskor och så mycket plast vi får plats med i stuvfacket där vi samlar våra egna sopor som vi ska lämna till sopbilen på Antigua.

Elproblem

Den sista veckan eller så har elverket krånglat och fått starta om flera gånger innan spänningen kommit över miniminivån 209 V. Jag har försökt ta reda på vad som kan orsaka detta och en orsak kan vara att kondensatorerna som används för att stabiliera växel spänningen ut från elverket har för låg kapacitet. Jag lär mig även att kapaciteten minskar när kondensatorer åldras eller när de är varma.

Boxen med kondensatorer sitter i motorrummet och där är det alltid varmare än i resten av båten. Vi behöver ju el så jag provar att flytta boxen med kondensatorer till ett svalare ställe och det hjälper. Nu kan vi ladda batterierna med elverket igen.

Snorkling

Vi har hört att det ska vara fint att snorkla vid Spanish Point, och visst, vattnet är klart, helst ut mot den yttre delen av revet, även om det blåser en del med vågor som bryter mot revet och gör vattnet grumligare. Vi ser rätt stora ytor av revet som ser dött ut och där finns bara enstaka fiskar och väldigt lite växtlighet. På andra platser på revet är det mer växter och djur. Orkanen Irma passerade över Barbuda 2017 och förstörde ön och jag kan tänka mig kraften i vågorna även bröt sönder reven.

Eftersom vi hört talas om att en grupp tigerhajar siktats vid en segelbåt ankrad vid Cocoa Point när vi var där för några dagar sen, var vi väldigt försiktiga när vi skulle snorkla. Vi höll oss bara på grunt vatten (mest 1-2 m och max 4 m djup) på insidan av revet. Vi höll även mycket mer utkik bakåt och åt sidorna än vi brukar när vi snorklar.

Spanish Point sunsets

Under vår tid vid Spanish Point fick vi uppleva väldigt vackra solnedgångar med helt fantastiska färger på himlen över Cocoa Point.

Nästa gång

Det börjar bli dags att hämta våra nya segel som snart ska komma till Antigua och vi beger oss tillbaka till Falmouth Bay för att invänta leveransen. Men först gör vi ett strandhugg vid Cocoa Point igen.

Annons
%d bloggare gillar detta: