Antigua till Azorerna, del 2

Vi har kommit halvvägs och har precis kommit in i lågtrycksbältet norr om det Azoriska högtrycket. Snart kommer ett lågtryck som ska ta oss resten av sträckan fram till Horta på Azorerna. Häng med på den fartiga fortsättningen av vår Atlantsegling till Europa! Missade du första delen, kan du läsa om den i föregående blog.

Tidsangivelsen på kartan är i UTC, ombord på båten har vi lokal tid vilket innebär att vi justerar tiden ombord när vi kommer in i en ny tidszon.

Dag 10, tuff natt igår

Jonas: Igår firade vi halvvägs till Horta med ett glas champagne och sedan började vi titta på en film. När vi kontrollerade radarn vid 22-tiden såg vi en stor regnskur som kom ifatt oss från sydväst. Hejdå mystid, vi skyndade oss ut för att minska segel och väntade på att skuren skulle passera. Men det här var ingen normal regnskur, den var en del av en kallfront från lågtrycket vi ska följa med. På bara 5 minuter ökade vinden och skiftade från en mild sydlig vind på 12 knop, till en iskall vinande 30 knops vind från nordväst. Under den tiden gippade vi och minskade segelyta (tack Hallberg-Rassy för tryckknappssegling). Vinden fortsatte att skifta i styrka och riktning en dryg timme. Det slutade med 8 knops vind från väst som knappt fyllde seglen längre. 3 m dyning från väst orsakade mycket rullning och segelfladder. Nu var klockan runt 23:30, vi var blöta och kalla. Idag har seglingen varit fin och jag har kunnat sova lite under dagen. Sen igår har vi sett blåsmaneter, Portugisiska Örlogsmän, i vattnet. De finns överallt omkring båten och ibland är det mindre än 50 m mellan dem. De har flera meter långa trådar ner i vattnet som fungerar som fiskelinor. Det är bara att hoppas att de inte spolas upp på båten så att vi bränner oss på trådarna. De bränns mycket och giftet kan vara dödligt, så vi behöver se upp.

Dag 11, halvsjunken betongbrygga!

Jonas: Dagens väderprognos visar att lågtrycket norr om oss tar en sydligare väg än vad som var prognostiserat igår, starkare vind att vänta. Senaste rådet från Chris var att fortsätta lite mer norrut innan vi tar kurs direkt ot Horta. Med dagens prognos flyttar jag den punkten lite söderut för att undvika för hård vind.

Under eftermiddan var det nära till en riktig katastrof. Vi passerade 30 från en halvsjunken betongbrygga eller liknande, bara ett hörn av betongbryggan syntes.

Dag 12, delfiner och en trasig water maker

Jonas: Idag fick vi besök av en grupp delfiner, kanske en familj, två av dem var lite mindre. De lekte runt båten i 10-15 minuter innan de försvann. Jag älskar att se dem surfa på vågorna vid båten, att se dem hoppa, och allt verkar vara utan ansträngning alls. Vilka vackra djur.

Watermakern bestämde att det var en bra dag att sluta göra vatten. Jag tror att det är samma problem som när det slutade fungera när vi var på Frigate Island i januari (jag har publicerat ett blogginlägg på svsally.com om det). Jag har reservdelarna, men jag att kommer att vänta tills Horta med att laga den.
Vi har en strategi att fylla vattentanken varje dag. Om watermakern går sönder har vi så mycket vatten som möjligt kvar.

Det är 2-3 m dyning från väst och vissa vågor är nog dubbelt så höga. De ser ut som bergskullar som rullar fram över havet, imponerande att titta på.

Dag 13, första dagen av en blåsig period

Jonas: Vi har seglat 170 nautiska mil sedan igår, och jag tror att vi kommer att hålla samma hastighet fram till lördag. Under dagen ökade vinden till 25 knop och svängt något mot syd, så vi har en snabb färd österut.
Nackdelen med segling i vind över 20 knop på öppet hav, är vågorna och ljudet från båten. Det är svårare att sova när båten rör sig så mycket. Det är en hög ljudnivå från bogvågen och de brytande vågorna kring båten. Den bästa sovplatsen är i mitten av båten, så nära rörelsecentret som möjligt (ovanför kölen), dessutom är ljudnivån lägre där.

Carina: Idag var första gången vi såg andra segelbåtar. Båda syntes på AIS, men vi kunde bara se en av dem med egna ögon, en fransk båt. Vi hade kontakt via VHF, och de var på väg söderut efter att ha haft 40 knops vind förra natten. Vi är också långsamt på väg mot sydligare breddgrader av samma orsak, även om vi bara har haft kring 30 knop. Även om det blåser lite mer nu än tidigare, så känns det fint på båten.
Några delfiner kom förbi och hälsade på oss, alltid lika kul att se dem.

Dag 14, ny tidzon

Carina: Nu har vi passerat ytterligare en tidszon, och det skiljer 3 timmar till er i Sverige. Vikingablodet i oss har kommit tillbaka också, och 20-22 grader känns ok numera. Jag behöver inte dunjackan längre för att klara köldchocken.

Det har varit blåsigt de sista dagarna, och vi slår hela tiden våra egna rekord under seglatsen. Sista dygnen har vi haft över 7 knops fart i snitt, och senaste 3 timmarna över 8 knop. Men Sally seglar så fint trots vind och vågor. Jag är så nöjd med henne, och det dagliga livet ombord flyter på som vanligt. Skänker även en tanke till vår eminenta autopilot, den vill jag inte vara utan.

Jag ser fram mot att gå på fast mark och att få träffa vännerna på Sandvita som ligger strax före oss, och Amaran, som ligger strax efter. Vi borde alla komma in med bara någon dags skillnad.

Dag 15, snart framme

Jonas: Vi har bara några dagar kvar att segla och sedan är vi där, Azorerna, de gröna öarna långt ute i Atlanten. Hoppas att vi fortfarande får besöka öarna! När vi lämnade Antigua var det tillåtet. Vi får snart veta.

Igår var det ganska blåsigt med 26 knop från sydväst. Den sista natten hade vi 3 m vågor och några var upp till 5-6 m höga. Sally hanterar verkligen vågorna och vinden på ett bra sätt och autopiloten gör ett fantastiskt jobb.

Delfinerna besöker oss varje dag nu och igår mötte vi en stor val som simmade västerut. Det var fantastiskt att se den. Den verkade opåverkad av 3 m vågorna som bryter mot ryggen på den.
Allt är bra, även om vi är lite trötta efter ett par blåsiga dagar, vind och vågor gör det svårare att sova.

Dag 16, sista dagen på Atlantseglingen

Carina: Under hela överfarten har vi sett enstaka fåglar flyga kring båten. En lite mindre, som en tärna, och en stor som en vanlig gråtrut, men smäckrare. Igår kom det dock ett tjugotal av de större som följde oss och fiskade i vårt kölvatten. Vackra och otroligt snabba.

Under mitt nattpass, när jag står i sittbrunn, hör jag plötsligt något landa vid mina fötter och hoppa runt. Hoppade gjorde även jag, snabbare än blixten in på trappan till salongen. Allt är verkligen svart där ute, ingen måne och inga stjärnor just nu, så det gick inte att se vad som landade bredvid mig.

Jag hittade snabbt ficklampan och såg då en av de större fåglarna sitta på durken bakom ratten. Stackaren, den visste nog inte var den hamnat. Det var för trångt att sträcka ut vingarna och flyga iväg, så den fick försöka hoppa upp till bänken. Det tog ett tag, men till slut lyckades det. Även hoppet upp till kanten på sittbrunnen gick bra. Där trodde jag den skulle flyga iväg, men nej. Den tog sats och flög in mellan sprayhood och bimini. En glipa på 20 cm och landade på däck där den vilade 30 minuter innan den flög iväg.

Kvar lämnades en liten squid, en spya och några bajsbomber. Trevligt besök, mindre trevlig sanering efteråt, men det fixade Jonas :slight_smile:

Jonas: Vi vill komma fram i dagsljus i morgon, så idag började vi planera de sista 20 timmarna till sjöss. Med nuvarande fart är vi framme kring 3 inatt och vi vill inte närma oss land när det är mörkt. Vi behöver sänka farten under 6 knop och revar därför båda seglen.

Carina: Nu har vi seglat 2345 nm, har 70 kvar, och vi förbereder oss att möta mänskligheten igen. Jonas rakar sig och jag tvättar håret :grinning:

Sen en sista sundowner. Efter några mulna kvällar lyser solen från nästan molnfri himmel dessutom. Perfekt avslutning.

Dag 17, framme!

Jonas: Nu har vi anlänt till Horta efter en regnig och blåsig final, över 20 knops vind hela natten, med byar upp till 32 knop, så det var svårt att hålla farten under 6 knop. Vi kom fram innan dagsljuset var här och behövde göra en liten omväg ett par nautiska mil från Faial. Nu har vi ankrat i hamnviken vid Horta och väntar på att marinan ska öppna så att vi kan meddela dem om vår ankomst. Sen väntan på att PCR-testteamet ska komma till båten och testa oss. Om vi har negativa testresultat får vi gå i land.

Nästa gång

Vi stannar ett par veckor på Azorerna, vi vill uppleva öarna, laga watermakern och vi vill ju måla båtnamnet på piren i Horta innan vi seglar vidare.

Annons
%d bloggare gillar detta: