Jobbig tid i Lagos

Vi kommer tillbaka till Lagos i slutet av September efter en härlig sommar hemma i Sverige. Vi har hunnit med att umgås med släkt och vänner, vaccinerat oss mot covid 2 ggr. Nu är vi sugna på att segla igen.

Veckan innan vi skulle åka hit kände Carina sig lite sjuk och PCR-testade sig med negativt resultat. Efter några dagar känner hon sig frisk och vi väljer reser till Lagos som planerat.

Dagarna fram till sjösättningen bor vi på ett litet hostel nära marinan, helt OK men för Carina som blev sjuk igen är det jobbigt. Vi har bor i ett litet litet rum med toa och dusch, tyvärr saknas kylskåp, så vi kan inte förvara kallt vatten eller mat på rummet. Jag tillbringar dagarna på varvet med att göra iordning båten för sjösättning medan Carina vilar på rummet. Kvällarna handlar jag mat till oss och sen äter vi på rummet och tittar bl.a på SVT Play (de har bra internet där vi bor).

Sally ser ut att ha klarat sig bra och jobben som varvet tog hand om är klara när vi kommer dit. Vi är supernöjda med hur Sopromar tog hand om vår båt medan vi var hemma och hälsade på barn, släkt och vänner. När vi beställde jobben var jag noga med att be om dem om en skriftlig beskrivning av vad de skulle göra och vem som skulle göra vad och när det skulla vara klart. De skulle också höra av sig om det uppstod problem. Jag tror den här modellen fungerar bra när det är flera mindre åtaganden där varje åtagande inte är så omfattande. Vid större jobb, ex.vis bottenmålning eller om något ska tillverkas, ex.vis en targabåge, lämnar jag alltid en skriftlig beskrivning av vad jag vill ha utfört och ber om offert.

När jag ska montera tillbaka sprayhooden som blivit tvättad spricker den i sömmarna, yttertråden i sömmarna går sönder! Segelmakaren Fofovelas syr om sömmarna i tid för sjösättningen.

Varför går sömmarna sönder i en tre år gammal sprayhood? Jag kontaktar tillverkaren (Rössy Kapell) som säger att det är helt normalt för en sprayhood som sitter uppe i sol och saltstänk året runt i varmt klimat. Det motsvarar åtminstone 10 säsonger hemma i svenskt klimat med endast sommarsegling. Enligt dem är det saltkristallerna som sliter på den UV-resistenta tråden. Det får nog bli en ny spray-hood nästa gång den tas av.

Som av en händelse blir båten klar dagen innan sjösättning. Omsydd spray-hood kommer samma dag som vi ska sjösätta.

Efter fem dagar sjösätter vi båten och lägger den i Lagos Marina där vi bokat plats för en vecka. Sen har vi tänkt segla in i Medelhavet till Balearerna.

Vi flyttar ombord och börjar förbereda höstseglingen i Medelhavet, tyvärr börjar jag också känna mig sjuk och orkeslös. Carina blir inte bättre och dagarna går och det går bara sakta framåt med förberedelserna inför höstseglingen till Balearerna.

Vi inser att vi behöver förlänga bokningen av båtplats i marinan, vi förlänger först med 1 vecka och när vi inte blivit bättre då, så förlänger vi så länge marinan har plats för oss (mitten av Oktober). Det gör att vi kan beställa lite grejjer till båten som vi inte hittat här i Lagos, bl.a hopfällbara och lätta cyklar, förtöjningstamp, sittbrunnsdynor, fendertskydd och lite annat som behöver förnyas.

Sista veckan i marinan börjar vi känna oss friska och orkar med lite besök i Lagos centrum om kvällarna.

Vi träffar några andra svenskar som också seglat hit med sina båtar, bl.a Gry och Idalina. Gry ska in i Medelhavet som vi och Idalina ska ner till Kanarieröarna för att segla till Karibien i November/December.

Nästa gång

Till sista är det dags att lämna Lagos och påbörja seglingen mot Balearerna, första etappen går till Villamoura, mer om det i nästa blog

Annons
%d bloggare gillar detta: