Provtur utanför Lagos

Nu är vi klara med alla förberedelser inför seglingen till Gran Canaria, dit vi planerar att komma den 17 November, några dagar innan ARC 2022 ska starta. Innan den seglingen vill gärna prova att allt fungerar som det ska ombord och gör en kortare provtur utanför Algarvekusten.

Äntligen har det blivit dags att släppa förtöjningen och prova att allt fungerar ombord under segling och ankring. Vi tänker ankra minst 2 nätter, sen ser det ut att kunna bli lite blåsigare och mer dyning in mot Meia Praia.

Det är en härlig känsla att rulla ut seglen, skota in och och känna rodertrycket öka när farten ökar. Vi provar lite olika manövrer som gipp och slag, revar och ökar storsegel, byta till lilla förseglet och sätta an backstagen. Vi är lite ringrostiga men snart har vi fått ordning på linor och segel. Det enda vi behöver göra innan avseglingen till Porto Santo är att rigga preventern och ta ner tvättlinan i targabågen 🙂

Jag har skrivit en egen artikel om hur vi har löst hantering av seglen så att vi kan segla båten själva när den andra sover.

Ankring utanför Meia Praia

Efter några timmars segling, ankrar vi utanför Meia Praia över en fin sandbotten 6 meter under oss. Vädret är härligt med nästan ingen dyning alls och vi sjösätter jollen och provkör motorn som är lite trögstartad i början. Vi badar och jag passar på att kontrollera att ankaret har bra fäste. Det blir en härlig kväll med fin solnedgång över Lagos stad.

Nästa morgon upptäcker vi blod på akterspegeln, det är nog från en stackars fisk som försökt fly genom att hoppa upp ur vattnet.

Ett av teamen i segeltävlingen för en klass foilande GC32 katamaraner, har Lagos som träningsbas. Vi har sett dem träna utanför Meia Praia nästan varje dag sen vi kom hit. Nu kan vi se dem på nära håll, och det är helt otroligt hur fort de seglar, säkert 30 knop eller mer när de lyfter ur vattnet.

Jolletur till grottorna

Mellan inloppet till marinan och bort till udden vid Ponta da Piedade finns många små sandstränder och grottor insprängda i den klippiga kusten. Hit åker många turister med utflyktsbåtarna som finns i marinan. Nu när vi ankrat utanför Meia Praia passar vi på att åka dit med vår egen jolle. Vi ser att turbåtarna kör in i grottorna och vi följer efter. Klippväggarna är vassa och skulle kunna punktera vår jolle om vi kör emot. Nu är det bara lite dyning och det känns tryggt att köra in med jollen. Det var en häftig upplevelse att köra runt mellan klipporna och grottorna.

Nästa blog

Vi lämnar Lagos och sätter kurs mot Porto Santo som blir vår första anhalt på vägen till Gran Canaria.

Annons
%d bloggare gillar detta: