Porto Santo en andra gång

Nu är det snart oktober och det har blivit dags att segla till Las Palmas. Vi ska försöka komma dit strax innan ARC 2022 startar 20 november, så vi har gott om tid. Första stopp på vägen dit blir Porto Santo, en segling som vi beräknar ska ta ungefär 3 dagar med den väderprognos vi har, frisk bris från norr vilket innebär 20-30 knop.

När vi lämnar Lagos den här gången är späckhuggarna på hugget i närheten. Vi har läst att andra båtar lyckats skrämma iväg dem genom att tända ett bloss och hålla över vattnet. Så vi har förberett några nödbloss ifall vi skulle få ovälkommet besök. Tanken är att tejpa blosset på båtshaken för att nå ut över vattnet utan att behöva gå upp på däck.

3 dagar till havs

Seglingen till Porto Santo tar flera dagar och vi kommer att behöva sova några gånger innan vi är framme. I en separat artikel, Segelhantering ombord på Sally, har jag skrivit om hur vi gör så att bara en av oss kan segla Sally utan att lämna sittbrunnen när den andra sover.

Första dygnet hade vi fin vind, omkring 25 knop från norr, d.v.s snett bakifrån (slör). I de här förhållandena seglar vi med med genua och storsegel utan att reva och då gör Sally bra fart, dvs nästan 8 knop i snitt. Vi forsade fram, tyvärr på bekostnad av Carina välmående. När vi lämnat Lagos, blev vågorna större och större och efter några timmar var det dags för Carina att känna av sjösjuka. Nu hade vi som tur var vågorna med oss och då blir hennes sjösjuka inte lika intensiv och hon kunde hantera den genom att ligga ner och vila.

Som tur var slapp vi påhälsning av dem och fick en härlig segling i fin vind största delen av sträckan.

Det andra dygnet gick fort och vi seglade nästan 200 sjömil i en frisk nordlig bris. Fortfarande lite för mycket vågor för Carina och hon låg och vilade utom när hon hade vakten.

Sista dygnet avtog vinden till under 10 knop och Carinas sjösjuka gick över. När det blåser under 10 knop akterlig vind, kör vi oftast motor eftersom Sally bara gör omkring 2-3 knop då. Så de sista 100 distansminuterna fick motorn jobba och vi kom fram till Porto Santo med fulladdade batterier.

För att optimera bränsleförbrukningen kör vi motorn på lite lägre varvtal, omkring 1300-1400 RPM, och då gör Sally 5 knop och drar knappt 3 liter bränsle per timme.

Ankrar utanför hamnen

Hamnen på Porto Santo ligger strax väster om öns sydöstra udde som böjer ned mot sydost och bildar en naturlig vågbrytare för dyning från norr. Det finns möjlighet att lägg till vid gästbryggor eller ankra innanför pirarna i hamnen, men vi väljer att ankra strax utanför hamnen längs den långa fina sandstranden.

Stranden sträcker sig 7 km bort till öns sydvästra udde, och här är perfekt sandbotten att ankra på. När vi kommer finns en bra plats rätt nära hamnen och stranden där man har lite bättre skydd från dyningen som sveper runt öns östra udde. Vattnet är kristallklart och man ser bottnen hur tydligt som helst. Det gör det enklare för mig att kontrollera hur ankaret sitter, räcker med att simma över och titta ner på det där det sitter perfekt i sanden på 9 meters djup.

När vi vet att ankaret har bra fäste och jollen blivit sjösatt, är det dags för lilla ankarsnapsen och sen är det dags att checka in.

När vi är på väg in till hamnen, ser vi vår gamla båt Filippa för ankar några hundra meter från oss. Vilket sammanträffande!

Filippa är en Långedrag 401 i stål som vi ägde under 10 år och hade tänkt använda för vår långsegling. Nu blev det inte så och vi sålde båten för omkring 10 år sen till ett svenskt yngre par som skulle långsegla med den. Efter några år i Sverige, kom de iväg och seglade ner till Lagos för några år sen. Där tog livet andra vändningar och de valde att sälja båten.

Nu är det ett norskt par med två barn som äger båten, de har bytt namn till Kaizen, och planerar segling till Karibien via Kap Verde. I skrivande stund har de seglat över till Karibien och har det skönt i östra Karibiens ö-värld.

Incheckningen går smidigt, de har kvar uppgifter om oss sen förra gången vi var här.

Pirmålningar

Efter incheckningen tittar vi på alla pirmålningar och hittar vår gamla målning vi gjorde när vi var här 2019.

Det är tradition att måla sitt båtnamn på piren i vissa hamnar som man besökt med sin båt. En sån hamn är Porto Santo.

Vi känner igen många målningar från båtar vi mött under våra seglingar. Vi fotograferade alla läsbara målningar gjorda av nordiska besättningar vi kunde se. Det stod bilar parkerade framför en del av muren och där gick det inte att fotografera.

Jag har sammanställt dem i fyra separata artiklar foton av målningarna, en artikel för varje land. Du kan ju alltid försöka hitta din målning och se hur den ser ut i oktober 2022. De äldsta målningarna som fortfarande fanns kvar var från före 2000, men de var knappt läsbara längre.

Tidens tand nöter bort målningarna och vi har bara tagit med de målningar där det fortfarande gick att se vilket land båten var från. Eftersom det blev många bilder har jag delat upp dem i fyra olika artiklar, en för varje land.

En mosaik av pirmålningar

Här kommer en listan med pirmålningar från Porto Santo. Se om din pirmålning fortfarande fanns kvar vid vårt besök i Oktober 2022. Det vi la märke till är att det finns väldigt få Finska målningar och vi undrar såklart varför? Vi såg inga Isländska målningar alls.

Båttvätt

Efter varje havssegling behöver Sally lite omsorg för att hon ska bibehålla skicket. Vi brukar tvätta bort saltet från vattnet som stänker upp under segling. Den här gången hade det kommit upp två squids på däcket och jag upptäckte dem inte förrän nu. Tyvärr hade den ena släppt ut massor av bläck som inte gick att tvätta bort med vanligt rengöringsmedel. Hoppas det försvinner med tiden.

Akterstagsträckaren som Seldén servat under vår vistelse i Lagos läcker fortfarande olja när akterstaget är sträckt. Det märks inte vid kortare turer, utan det är först när det varit tryck i den flera dagar i följd som man ser att det kommer ut lite olja i skarven strax under tryckmätaren. Jag meddelar Seldén och de lovar att skicka en ny inom sitt garantiåtagande. Den kommer att levereras till Alisios Sailing i Las Palmas när vi kommit dit.

En härlig vecka

Vi tar iland våra cyklar och gör cykelutflykter till några olika ställen längs stranden. Vi tycker att stranden är finast längst bort i sydväst. Den här gången hittade vi ett nytt fint ställe strax efter samhället Villa Baleira, det är Pé na Água Restaurante & Beach Bar med tillgång till en fin strand nedanför.

En annan behållning från det här besöket, är Panorama Restaurante. Den ligger på höjden ovanför ankringsplatsen, och vi hade blivit rekommenderade att besöka den redan förra gången vi var här. När man bokar bord frågar de om de ska komma och hämta vid hamnen, det ingår fri taxi till och från restaurangen som ju ligger lite otillgängligt till för en seglare som saknar bil.

Efter att ha varit där två gånger, kan vi bara instämma i rekommendationen vi fick. Kommer du till Porto Santo, ta dig tid och råd att göra ett besök på Panorama Restaurante. Gillar du tonfisk har du definitivt kommit rätt. Det var den godaste tonfisk vi har ätit (förutom den vi fångade själv på väg till Barbuda i början av pandemin).

Jag tog lite bilder på Sally när jag snorklade runt båten en dag, och några tycker jag blev rätt coola.

Nästa blog

Efter en dryg vecka på Porto Santo får vi ett bra väderfönster för fortsatt segling till Lanzarote. Den här gången väljer vi ett väderfönster med lite svagare vindstyrkor så att Carina ska slippa bli sjösjuk.

Annons
%d bloggare gillar detta: