Till Lanzarote

Den här etappen är ungefär 290 distansminuter (535 km) och det kommer att ta ungefär 2 dygn att segla i den måttliga medvinden från omkring norr till nordväst.

Dag 1

Nu är det dags att segla vidare. Igår checkade vi ut från Porto Santo och gjorde oss klara för segling igen. Efter frukost lättar vi ankar och seglar iväg mot Lanzarote. Vinden är som prognosen sa, måttlig vind från nordost, nästan ingen sjögång och soligt. För säkerhets skull har vi satt upp spirbommen om vinden skulle vrida mot nordväst under seglingen.

Vi får en fin slör men det blir inga fartrekord. Istället får en mycket behaglig segling hela dagen och natten med nordostlig vind omkring 15 knop och vi tuffar på i 6 till 7 knop. Vi ser några båtar med AIS-sändare, men de är för långt bort för att kunna ses med blotta ögat.

Dag 2

Dag två blir lika skön, kanske lite svagare vind och den mjuka dyningen från norr fortsätter vagga båten och besättningen i ett behagligt tempo. Ännu ingen sjösjuka ombord och vi stortrivs. Lite trötta eftersom det brukar ta några dagar innan vi har kommit in i de nya sömnvanorna som en lång segling innebär.

Solen och månen markerar tiden och vi vet redan när och var månen kommer att gå upp ikväll och ungefär hur länge den kommer att lysa upp natten åt oss.

Om det fortsatt vara nordliga vindar några dagar till, hade vi tänkt ankra vid La Graciosa, ön som ligger strax norr om Lanzarote. Tyvärr ska vinden vrida till syd om någon dag och för att slippa motvind, väljer vi att segla direkt till Rubicon marina på södra Lanzarote.

Dag 3

På morgonen dag 3 siktar vi Lanzarote och när vi ska segla in i sundet mellan Lanzarote och Fuerteventura, drar det ihop sig till regn och hårdare vind. Det blir en frisk avslutning på seglingen och Sally forsar fram i sundet mellan öarna. Vi kommer fram till Rubicon Marina vid lunchtid och jag ropar upp marinan på vhf kanal 9 för att anmäla vår ankomst och begära tillträde till hamnen.

De ber oss att lägga till vid receptionsbryggan för incheckning.

Medan jag går in på hamnkontoret för att checka in, är det två marineros (marinapersonal som hjälper till vid tilläggningar) som ska mäta båtens längd, inklusive allt som sticker ut (bogspröt, eventuella dävertar, targabåge m.m). Det är första gången vi råkar ut för mätning. Det brukar räcka att uppge båtens skrovlängd enligt skeppsdokumenten.

Idag är det vanligt att seglbåtarna har både bogspröt och dävertar (hissanordning för jollen) där bak eller att solpanelerna sticker ut utanför båten. I den här marinan vill de tydligen att bryggplatsen ska räcka till för det också, och det kan jag förstå, även om det blir dyrare.

Oss ska de placera på en plats för båtar 16 till 18 m och då går priset upp en hel del. Jag vet att Sally inte är så lång även om ankaret sticker ut några decimeter. Jag ber dem att mäta om båten. Vid ommätningen visar sig Sally vara under 15.5 m och vi får en plats för båtar 15-16 m och därmed en lägre kostnad för bryggplatsen.

Vi placeras på södra sidan av brygga G. Där är det stora y-bommar och vi kan lägga till med fören mot bryggan. Då slipper vi insyn från bryggan och restaurangerna ovanför den, dessutom har vi sol in i sittbrunnen, perfekt.

Nästa blog

I nästa berättelse får du följa med oss när vi utforskar Lanzarote.

Annons
%d bloggare gillar detta: